INTERVIEW: FORBES (HUN)

INTERVIEW: FORBES (HUN)

Óceáni hulladékból bikini. Elsőre furcsán hangzik, mögötte egy globális probléma áll. A megálmodóknak – a szó legszorosabb értelmében – alá kellett merülniük a gond mélyére, hogy megoldást találjanak a vizekben úszó hulladék felhasználására. 

Tóth Móni (27) és Szomolányi Szandra (29) – vagy, ahogy üzlettársa hívja, Dézi– az Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Kapcsolatuk több egy üzleti partnerségnél, gyerekkoruk óta barátok. Szinte együtt nőttek fel, majd mind a ketten a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezték meg diplomájukat. Csak ezután jött a hosszú ideig ötletként érlelődött vállalkozás megvalósítása. A lányok pedig ezzel rátapintottak egy piaci résre.

Móni és Szandra. Közös nyaralás, közös biznisz (Fotó: Sebestyén László)

Az Undersea Bikini eredetisége a felhasznált anyagban- és a környezettudatosságban rejlik. „A fürdőruháink anyaga elhasznált halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készül, amiket önkéntes búvárok hoznak fel tengereink mélyéről a felszínre. Így minél több fürdőruhát adunk el, annál kevesebb szemét károsítja tovább a vízi élőlényeket és környezetüket. Emellett az összes csomagolásunk újrahasznosított, környezetbarát. A márkacímkénket el is lehet ültetni, és virág nő ki belőle” – kezdi a beszélgetést Móni.

Búvárkodásból biznisz

„A közös utazások során sosem a nagy városokat célozzuk meg, inkább a perifériákra eső helyeket, melyek még a maguk érintetlen állapotában fedezhetőek fel. Ezeken az utakon szembesültünk először azzal, hogy a rejtett paradicsomok tele vannak szeméttel.”

Móni és Szandra, amikor csak tehetik, búvárkodnak. Az alámerülések során érték őketnegatív tapasztalatok – elsavasodó vizek, elfehéredő korallzátonyok, óceáni zajszennyezés, túlhorgászás, elhasznált halászhálók és még sorolhatnák –,ezek ösztönözték őket arra, hogy egyre nagyobb lendülettel ássák bele magukat a környezetvédelembe. Minél többet foglalkoztak a témával, annál inkább körvonalazódott bennük a gondolat: tenniük kell valamit a problémák ellen, melyekkel a bolygó és lakói, vagyis mi magunk szembe nézünk.

Mivel a lányok nagyon szeretnek mindent, ami a vízhez köthető, egyértelmű volt számukra, hogy az óceánszennyezés problémájára hívják fel a figyelmet. „Sajnos az emberek nem gondolnak bele, hogy milyen nagy szerepe van az óceánoknak: hatással vannak például az éghajlatra, az élelmiszeriparra és a gazdasági tevékenységre is, ami világunkat mozgatja. A fürdőruha pedig szorosan kapcsolódik az óceánhoz, a tengerhez, egyszóval a vízhez, ezért döntöttünk a fürdőruha forgalmazása mellett.”

A Kanári-szigetektől Magyarországig

Az Undersea Bikini friss vállalkozás, idén tavasszal indult, melyet egy hosszas előkészület előzött meg. Ez pedig lehetőséget adott arra, hogy a lányok fokozatosan teremtsék elő a szükséges pénzügyi forrásokat. „Igazi vállalkozó családban nőttem fel, így a pénzügyek intézésében, a számvitelben és a gyártási folyamatok igazgatásában könnyen megtalálom a helyem, sőt a családomtól is rengeteg segítséget kapok ebben – mondja Móni. – Szandra PR-marketing végzettsége, és lenyűgöző fotós tudása pedig lehetővé teszi, hogy kiegészítsük egymást. Ez az együttműködésazt a szerencsés helyzetet hozta, hogy csak kevés külső segítséget kellett kérnünk”.

Hogy pontosan milyen nagyságrendű indulótőkéjuk volt és honnan, arra többszöri kérdésünkre sem voltak hajlandók válaszolni, hivatkozva arra, hogy „a  vállalkozásunk még nem tart ott, hogy ilyen információkat hozzunk nyilvánosságra, és jelenleg egyérteműen több negatív hozama lenne számunkra, mint pozitív.” Annyit azonban elmondtak, hogy egyelőre mindketten keményen dolgoznak más munkákon is, hogy mindent meg tudjanak valósítani, amit kitűztek célul.

Szandra négy éve él a Kanári-szigeteken, a fotózás mellett eddig egy surf centernél dolgozott különböző területeken. Jelenleg egyedül az Undersea Bikinivel foglalkozik. Móni Magyarországon él és a vállalkozás mellett pszichológiát tanul. A távolság mégsem jelent gondot számukra, sőt előnyt kovácsoltak belőle. Praktikus módon a termékfotózások csodásabbnál csodásabb tengerpartokon-, az ügyintézés itthon zajlik. Persze a személyes egyeztetések nélkül nehéz lenne közös vállalkozást vinni, ezért, ha mindketten otthon vannak Szolnokon, találkoznak. Mindemellett pedig Budapesten is beszélnek meg időpontokat, amikor a vállalkozáson dogozhatnak.

Az ügyintézés mellett egy másik fontos tevékenység is hazánkban zajlik, méghozzá a bikinik előállítása. A termékek egy szolnoki varrodában készülnek, abban a városban, ahol a lányok is felnőttek.

Móni és Szandra számára fontos, hogy a gyártási folyamatok és körülmények a legelejétől a végéig lekövethetőek és ellenőrizhetőek legyenek. Az anyagokat, az olaszországi központból egyenesen a textilgyár saját szállítócége juttatja el a szolnoki varrodába.

Móninak és Szandrának, bár nincs szakképzettségük, önállóan mindent megtanultak, ami a tervezéshez kell. Fürdőruháikat saját maguk tervezik, míg a szabásminta elkészítését, mintadarabok- és kész termékek levarrását vezető varrónő végzi. A bikinik egy az egyben a lányok stílusát tükrözik. Szandra inkább sportosabb, sokat szörfözik, szereti az élénk színeket, ennek a hatása érződik az általa tervezett darabokon. Móni viszont csajosabb, elegánsabb stílust képvisel, és a színeket is ehhez igazítja.

A szettek ára átlagosan 50-70 euro között mozog, viszont külön-külön is megvásárolhatóak. „Ha figyelembe vesszük, hogy minden anyag, amit használunk, újrahasznosított, és ezeknek az ára négyszer drágább a normál anyagárnál, egy baráti árról beszélünk” – jegyzi meg Szandra.

Külön figyelemmel a teknősökre

Akik előszeretettel látogatják a strandokat, jól tudják, a fürdőruha fogyóeszköz, némelyik alig pár használat után annyira elkopik, hogy már nem éli meg a következő szezont. Éppen ezért, a márka megálmodása során fontos szempont volt, hogy a termékek tartósak legyenek. Az Undersea Bikinik jó minőségű anyagból készülnek, így nem szükséges évente cserélni azokat. Külön érdekesség, hogy a bikinifelsők akár külön, önálló topként is hordhatók.

A termék értékesítése kizárólag weben történik. Főként Magyarországból, Németországból, Ausztriából és Amerikából jönnek rendelések, de érkezett már Dubaiból, Dániából, Görögországból, Spanyolországból és számos más országból is. A vállalkozás körülbelül 500 darabos készlettel indult, viszont a kelendőbb daraboknál már szükség volt utángyártásra. Az indulókészlet harmada a várnál előbb is elkelt.

Ha valaki mégis megunná fürdőruháját, a vásárlástól számított egy év elteltével visszaküldheti a korábbi darabot, Móni és Szandra gondoskodik róla, hogy ezek ne a kukába kerüljenek, hanem újrahasznosításra.

„Az anyag, amivel dolgozunk nemcsak újrahasznosított, de újrahasznosítható is, ezzel is csökkentve a világ szemétmennyiségét”

– teszi hozzá Szandra. A fenntarthatóság mellett több módon segítik a vízi élővilágot. Ilyen például az egyik fürdőruhaszett, amely árbevételének 10%-val egy teknősrehabilitációs központot támogatnak. „A teknősök a műanyagszennyezés által legjobban veszélyeztetett tengeri élőlények közé tartoznak, a hét fajból majdnem mind veszélyeztetett. Számunkra ezek az élőlények szimbolizálják legjobban a problémát, hiszen több okból szenvednek el populációs hanyatlásokat, az elhasználódott halászhálók és a vizekben úszkáló műanyag szatyrok leggyakoribb áldozatai.”

Link:

https://forbes.hu/a-jo-elet/ha-elulteted-a-cimket-virag-no-belole-magyar-furdoruha-oceani-hulladekbol/

 

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.