INTERVIEW: ABSOLUT BUDAPEST (HUN)

INTERVIEW: ABSOLUT BUDAPEST (HUN)

A fürdőruha, ami enyhülést hoz a Földnek - Ismerd meg az Undersea Bikinit!

Az Undersea Bikini Szomolányi Szandra, azaz Dézi és Tóth Móni saját tündérmeséje. Persze az, hogy ma egy nemzetközileg is kedvelt és sikeres fürdőruhamárkát visznek, nem hullt csak úgy az ölükbe, mindez tudatos és kemény munka gyümölcse. A brand azonban nem szimplán ultra menő fürdőruhákat kínál, sokkal több van mögötte; egy olasz alapanyaból az ECONYL®-ből készül minden egyes darab itthon. De mi köze van a két lánynak az óceánok világához, mitől olyan különleges az általuk választott anyag, és mi motiválta őket arra, hogy 2018-ban belevágjanak az Undersea-be?

Móni és Dézi gyerekkoruktól kezdve ismerik egymást, és ezalatt az idő alatt töbször is keresztezte útjuk a másikét, de valójában fiatal felnőttként mélyült el barátságuk. Azon, hogy annak idején ismerettségük kezdetén a fotózással hobbiként foglalkozó Dézi pont Mónit szemelte ki fürdőruhafotózásra, ma már csak nevetnek. Akkor még nem gondolták, hogy egyszer pont egy fürdőruhamárkát alapítanak majd együtt. Ahogy a legtöbb huszonéves, ők is elkezdték életüket építeni, Dézi itthon a divatiparban helyezkedett el, Móni pedig pénzügyvonalon szerzett diplomát. Akkor még nem is sejtette, hogy az általa gyűlölt területen elsajátított ismeret egyszer majd hasznos lesz egy szerelem projekt kapcsán. Mindkét lány egészen fiatal korától hatalmas rajongója a természetnek, az állatoknak, és ez a szeretet csak tovább mélyült közös utazásaik során. Sajnos ezeken az utakon a sok csodálatos élmény mellett sokszor mellbe vágta őket a környezetszennyezés természetre sújtó hatása. Volt, hogy még az amúgy legeldugodtabb óceáni partszakaszokon is szeméthalomba ütköztek. Egy idő után elkezdte foglalkoztatni őket, hogy ők mit tehetnének ez ellen, és egyáltalán mivel tudnák visszaadni a természetnek azt a sok jót, amit kaptak tőle. Közben Dézi kiábrándulva a divatiparból először Ausztráliába, majd egy spanyol kis szigetre Fuerteventurara költözött, ahol továbbra is fotósként dolgozott, Móni, pedig ha tehette meglátogatta. 2017 nyarán Dézi sehol sem talált magának olyan bikinit, amit szívesen hordott volna, ahogy Móni sem, így elhatározták, hogy akkor terveznek maguknak. Így született meg a fenntartható bikini márka ötlete, ami már megjelenésével egy időben hatalmas médiaérdeklődést váltott ki itthon.

Amikor elindult az Undersea valóban nagyon gyorsan híre ment. Azóta rengeteg lehetőséget kaptunk a márka bemutatására, különböző platformokon: előadások, interjúk, TV-s szereplések, fesztiválokon való részvétel formájában. Amit kiemelnék ezek közül, hogy szerepelhettünk a Forbes magazinban és egy éve sikeres együttműködésben állunk a Four Seasons Hotels-szel. Külföldi rendeléseink aránya is lassan eléri az 50%-ot. Nagyon sokat tanultunk, fejlődtünk szakmailag és most készülünk kidobni a harmadik női és első férfi kollekciónkat.”- mesélt Móni az elmúlt két évről, amióta elindították a márkát.

De mitől fenntartható az Undersea Bikini? A már említett ECONYL® az óceánokban ott hagyott halászati eszközök, azon belül is hálók újrahasznosításával készül. Nem is gondolnánk, hogy évente 640.000 tonna halászati hulladék került a vízbe, ami nemcsak szennyezi azt, de sok élőlény halálos csapdája is egyben. Az AQUAFIL nevű cég a lehető legkevesebb víz és energia felhasználásával készít tengerek mélyéről felhozott nejlon hulladékból magas minőségű ökotextilt.

„Az elsődleges célunk mindenképp a környezetvédelem népszerűsítése, az emberek figyelmének felkeltése és a különböző problémákra való irányítása, tájékoztatása volt, amikor megalkottuk a márkát. Az Undersea Wear pedig egy tökéletes platformot ad nekünk erre, hiszen próbáljuk ezeket az üzeneteket emészhető, könnyed módon közvetíteni. Rengeteget hallani az óceánszennyezésről, de a legtöbb ember nem érzi sajátjának, mert nem látja a saját szemével, nem érzékeli nap mint nap ennek a hatását, legalábbis még. Mi szeretnénk vásárlóinkat közelebb hozni az aktuális problémákhoz és többféle lehetőséget biztosítunk, hogy segítsenek.” – ecsetelte a márka fő misszióját Móni.

A 2018-as indulás óta sikerült egy szépszámú követőtábort és vásárlókört kialakítaniuk. Ez mutatja, hogy van erre igény, hogy létezik egy réteg, aki törekszik arra, hogy a vásárlás során olyan terméket válasszon, amivel nem árt a Földnek, sőt, akár még segít is a környezetszennyezés elleni harcban. A lányok márka oldala pedig jóval több, mint egy webshop, informatív és edukációs anyagokat is találunk rajta, ráadásul mindezt személyes stílusban tálalva. Ennek eredményeként pedig az elmúlt két évben egy kis közösség szerveződött a márka köré, ami Móni szerint nagyon inspiratív számukra.  

„Nagyon motiváló egy ilyen közösségnek a tagjának lenni, és ez ránk is nagy hatással van, hiszen nap mint nap ösztönöz minket hogy jobbak legyünk. Azóta még elhivatottabbak és lelkesebbek vagyunk, ebből merítünk erőt a munkánkhoz.”

A kis márkáknál nemrég elindult az a tendenica, hogy nagyrészt állandó kis kollekcióval dolgoznak, és a fast fashionnel ellentétben azt erősítik a vásárlókban, hogy megvárják őket a jó minőségű, korrekt körülmények között előállított amúgy nem kimondottan olcsó termékeik.

„Számunkra is ezek a legfontosabb szempontok. Ezenkívül a tervezésnél nagyon figyelünk rá, hogy kényelmes, egyszerű, de mégis különleges, egyedi darabokat hozzunk létre, ami kiemeli viselőjét a tömegből. Végülis az Undersea üzenete is ez. Így a formákkal, színekkel is próbáljuk ezt érzékeltetni. Elsősorban a természet sokfélesége inspirál minket, ezt ötvözzük az aktuális trendekkel. Minden évben kiválasztunk egy adott témát vagy hangulatot, és a köré építjük fel a kollekciót. Ezenkívül, minden kollekciónkban van egy különleges fürdőruha szettünk, amit mindig egy adott védett tengeri élőlény színe vagy éppen bőrének mintázata ihlet, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a problémára.” – összegezte a márka legfontosabb jellemzőit Móni.

Idén tavasszal férfi kollekcióval bővül a termékpaletta, amit a kereslet hívott életre. Itt annyi lesz a különbség, hogy ez esetben nem ECONYL®-ből készülnek majd a fürdőnadrágok, hanem az újrahasznosított műanyag üvegekből előállított RePreve-ből. Hogy minél hitelesebbek legyenek, és ki tudják elégíteni a férfiak funkcionalitás és esztétikum iránti igényét, a tervezéstől kezdve a kivitelezésig, minden ponton bevontak férfiakat is. Sőt, márciusban indul egy body positivity kampány is, aminek alapja, hogy mostantól bárki, testalkattól függetlenül talál majd magának való fürdőruhát náluk.

„Fürdőruha márkaként nap mint nap kerülünk kontakba olyan nőkkel, akiknek állandó küzdelmet jelent saját testük elfogadása, és ez kihat az életük számos területére. A mai világban fokozottan ki vannak téve a hölgyek ennek, hiszen tudjuk, hogy a közösségi média milyen irreális képeket tesz az orrunk elé. Rengeteg megható történetet hallottunk már olyan nőktől, akik szeretnének változtatni, lefogyni, hízni, vagy egyszerűen csak mások lenni, de valamilyen élethelyzet vagy betegség miatt nem tudnak, és elfogadni sem bírják magukat. Ennek hatására egy ponton elhatároztuk, hogy a következő kollekciónkat kimondottan ezt szem előtt tartva tervezzük, hogy minden testalkatú nő megtalálja a számára megfelelő fazont és termékeinket is kibővítjuk XL-es mérettel. A kampány lényege tehát az lesz, hogy fürdőruháinkban minél több testalkatot, karaktert, személyes történetet bemutassunk és ezáltal másokat is felszabadításra ösztönözzünk.” – tudtuk meg a kampány mozgatórugóját Mónitól.

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.